Nappali

A mindenes világítás

A nappali gyakorlatilag az a jolly joker szoba, ahol bármire szükség lehet. Ez meghatározza a nappali világítás jellegét is. Egyfelől átjáró a többi helység között. Másfelől közösségi tér, ahol különféle tevékenységek kapnak helyet. Gyakran itt helyezzük el az olvasó, avagy dolgozósarkokat is, ahol viszont erősebb helyi fényre van szükség. Ha összejövetelt tartunk, az is itt kap helyet, ugyanakkor esetleg egy hangulatos randevúnak is helyszínévé válhat.

És akkor még nem beszéltünk arról, ha amerikai konyhában az étkező és a nappali együtt van, vagy olyan garzonról, ahol kvázi egy légtérnek felel meg a nappali és a háló. Már az otthonok sajátosságai miatt is elképzelhető, hogy mondjuk, a gyerekek nem a saját szobájukban játszanak, mert az inkább csak hálófülkeként funkcionál, hanem itt játszanak, itt írják a leckét is.

Nappalink fényforrásai

Ez az a helység, ahol a természetes fényforrások talán a legnagyobb hangsúlyt kapják. Ki ne vágyna tágas ablakokkal szegélyezett nappalira, és mennyire ideális, mikor innen nyílik a terasz vagy az erkély is! A természetes fény az a belső építészeti luxus, amit vétek nem kihasználni, ugyanakkor elégséges értelemszerűen nem lehet, hiszen csak nappal élvezhetjük.

Egy alapfényre minden helységben szükség van, ezt klasszikus esetekben a mennyezeti lámpánk szolgáltatja. Van, ahol azonban ez nem elég, vagy nem szeretnénk ebbe az egyetlen fényforrásba koncentrálni minden világítást. Szerencsére ízlésünknek megfelelően is mennyezeti világítás megoldások tucatjai közt válogathatunk. Választhatunk süllyesztett spotokat, paneleket, álmennyezettel vagy díszléccel beépített LED szalagokat, gyönyörű csillárokat, visszafogott és letisztult mennyezeti lámpa kivitelezéseket. De kiegészíthetjük ezek bármelyikét falikarokkal, oldalfali világítással, sőt kombinálhatjuk is őket, amíg elégedettek nem vagyunk az eredménnyel.

A nappali funkciójából adódóan itt ott igényel erősebb helyi fényeket. Szebbnél szebb lámpatestek állnak rendelkezésünkre, hogy ezt a funkciót ellássuk. Választhatunk mélyen lelógó mennyezeti lámpát, olvasólámpát, állólámpát, oldalfali lámpát, bármelyik megteszi ezek közül.

Hangulatvilágításra ugyanúgy szükségünk lesz ebben a helységben, mint a hálószobában. Ezt vagy egy összetettebb, többfunkciós alapvilágítás révén tudjuk megvalósítani, vagy külön lámpatesteket alkalmazunk ennek elérésére. Sokan választanak dimmelhető, színhőmérséklet vagy akár színkeverős fényforrásokat alapfénynek ebbe a helységbe.

Nappali világítás lumen értékekben

Nappalink alapfénye elegendő, ha 100-200 lux körül mozog, ez egy húsz négyzetméteres nappali esetén 2000-4000 lumenes fényigényt jelent. Ez nem azt jelenti, hogy mindig négyezer lumennel világítanak a lámpáink. Összesen van szükség ennyi alapfényre, nem egyesével. Ha öt spottal oldjuk meg, akkor egy egy spot elég, ha 400-800 lumenes.

Ezzel szemben a helyi fényeknél erősebb világításra van szükség. Ezek ugyan többet fogyasztanak majd, de nem is égetjük őket egész nap folyton folyvást. Mivel általában egy fényforrás szokta megoldani az olvasáshoz, rejtvényfejtéshez szükséges világítást, itt nem szükséges elosztani azokat a bizonyos lumeneket. Valószínűleg akár 700-800 lux-ra is szükségünk lesz, egy olvasósarok nagyjából két négyzetméter, úgyhogy 1400-1600 lumenes égőt keressünk.

Hangulatvilágításhoz hasznos funkciók a nappali szoba világítás terén

Futólag már érintettük azokat a funkciókat, amik által egy nappali LED világítás akár két legyet üt egy csapásra: alapfényt szolgáltat és hangulatfénynek is megfelel. Ezek a funkciók nem feltétlenül kapcsolóval működtethetők, bár így is kivitelezhetünk. Ha azonban összetetten mindegyiket kezelnénk, ésszerűbb egy vezérlőpanel helyett inkább távirányítóba beruházni vagy egyszerűen okos világítási megoldásokat megfontolni.

Dimmer – azaz fényerő szabályozás

A modern nappali világítás egyik elengedhetetlen eleme a fényerő szabályozás, mely mellesleg a hálószobában is jó szolgálatot tehet. Biztosan találkoztunk már olyan érintőkapcsolóval, ahol nem hirtelen elárasztja a szobát az erős fény, hanem fokozatosan tudtuk erősíteni.

RGB – színkeverés, színszabályozás

A nappali mennyezeti világítás ötletek között említettük, hogy akár rejtett fényként futtathatunk LED szalagot a díszlécek mögött. A LED szalagok technológiájának hála ez a csík lehet akár RGB szalag is. Ennek az az előnye, hogy három különböző színű dióda foglal helyet igen szorosan egymás mellett, melyeket külön külön bekapcsolva már három színben világíthatunk, de őket keverve még további kombinációkat nyerhetünk.

Színhőmérséklet keverés, színhőmérséklet szabályozás

Talán hallottunk már a kelvinről, avagy arról, hogy egy égő lehet hidegfehér és melegfehér is. A színhőmérséklet gyakorlatilag a fény érzékelt színezetét mutatja meg, hogy a gyertyaláng, a tűz melegét, vagy inkább a derűs égbolt tiszta napfényét idézi. Általában szubjektív, hogy ki melyiket preferálja. A klasszikus Edison féle izzók a meleg fényeket népszerűsítették el a háztartásokban és csak pár évtizede törtek be a hideg fények, melyeket éppen ezért modernebb irányzatokkal, illetve a távol keleti kultúrákkal azonosítunk – mivel ott jóval népszerűbbek.

Ha esetleg nem tudunk dönteni, vagy egyszerűen csak napszakonként, családtagonként mást preferálunk, az RGB LED megoldásához hasonlóan vehetünk olyan LED szalagot, ahol a három dióda eltérő színhőmérsékletű. Az önálló működtetés diódánként, vagy a keverés itt is adott, és így kedvünkre kísérletezhetünk is azzal, mi a kényelmes és kellemes a szemünknek.

A nappali világítás tervezés elemei

Ha már nagyjából tudjuk, hova milyen funkciójú és erősségű fényforrásra van szükségünk, ideje kiötölni, mi is legyen az. A mobil lámpáknak, mint az olvasó vagy állólámpáknak megvan az az előnye, hogy később is átmozgathatjuk őket, ha esetleg át kéne rendeznünk a szobát. Ezzel szemben a mennyezeti világítást érdemes jól átgondolni, mert vésés nélkül nem tudjuk majd átmozgatni vagy jelentős változást előidézni.

Mennyezeti világítás megoldások a nappalinkba

A mennyezet az, ahol a panel nappali világítás leggyakrabban megoldást jelent. A panelek, álmennyezetek kiváló lehetőséget jelentenek a vezetékek, tápok elrejtésére, így nem igénylik a falak megbontását, fúrását, bonyolult szerelését. Viszont formagazdagságuk révén sokoldalúan valósíthatjuk meg velük terveinket.

Csillárok, dizájnos lámpatestek is adhatják az alapvilágítást vagy legalábbis annak jelentős részét. Ezek értelemszerűen hangsúlyos darabok, amik a dizájnba illeszkedve formájukkal, megjelenésükkel befolyásolják a szoba hangulatát. A klasszikus mennyezeti lámpa nappali világítás mélyen belógó sokágú csillár képében ívódott az emlékeinkbe. Nem kell feltétlenül így gondolnunk a mennyezeti lámpatestekre, számos modern és letisztult formát is találunk.

A nappali spot világítás inkább helyi fénynek alkalmas, gyakran találkozunk vele például a konyhai világítás elemeként, de ügyes kivitelezéssel akár a teljes alapfényt is képes szolgáltatni.