Gyerekszoba

Biztonság mindenek előtt

Amikor otthonunk LED világítását tervezzük meg, hajlamosak vagyunk a gyerekszoba tekintetében elmerülni pusztán a különféle színes, figurás dizájnok tagadhatatlanul széles választékában. Ugyan valóban fontos, hogy a gyerekszobába olyan használati tárgyak kerüljenek, amiket a csemeténk is kedvelni fog, de a gyerekszoba világítás ennél azért összetettebb. Lényegesebb volna praktikus oldalról megközelíteni a kérdést.

Szempontok a gyerekszoba világítással kapcsolatban

Gyerekszoba világítás biztonsága

Ami szinte minden szülőnek azonnal eszébe jut, az a bababiztos lakás bababiztos világítása. Tehát elvárás, hogy legyen minden lámpa jól szigetelt és törésálló, mert bizony benne van a kalapban, hogy leverik, lerántják őket a frissen járni tanuló totyogósok. Ne adj Isten, ha szájába veszi, akkor se legyen semmi baj.

A biztonság viszont ennél azért nagyobb körültekintést kíván. Egy kisgyerek, pláne, ha még csecsemő korú, semmiképpen se tegyünk olyan világítást a szobájába, ami éles, vakító fényt ad. Ebben a korban még nagyon érzékeny a gyerekek szeme, kifejezetten ártanánk vele. Úgyhogy a spot lámpákat a gyerekszobában például javasolt kerülni.

  • minden lámpa legyen szigetelt és villamossági szempontból biztonságos
  • a lámpabúra ne legyen törékeny
  • a lámpa burkolata legyen ütésálló
  • ne helyezzünk vakító fényt a szobába

Funkció

Mindig igazítsuk a szobát gyermekünk életkorához. Mivel ez az ő kicsi világa, egy légtérben a nappali szoba, dolgozó, olvasósarok és háló, sok funkciónak kell eleget tennie a térnek is. Kezdetben még a földön játszik, tehát érdemes a fényeket úgy elhelyezni, hogy ne vakítsanak, de azért a talaj szintje be legyen mindig világítva.

Később ez az, ahol leckét ír és tanul, ehhez kell egy erősebb helyi világítás. Ugyanakkor biztosan neki is van igénye dekorálni, hangulatvilágítással feldobni a szobáját. Ahogy nőnek, úgy változnak az igényeik is, érdemes négy-öt évente átgondolni, aktuális-e még a korábbi felállás?

Formatervezés

Természetesen nagy a formatervezésbeli gazdagság gyereklámpa terén. Van Disney lámpa, minnie lámpa, rózsaszín lámpa, Csillagok Háborújás lámpa, Legos lámpa és tucatnyi márka nélküli, de mókás és színes figura. Nagyobb gyermekek esetében jó móka bevonni őt is a választásba. Ha van valamiféle igényünk a lámpával kapcsolatban érdemes egy kicsit szűkítenünk a kört, hogy megkönnyítsük neki a választást és funkcionális szempontok is teret nyerhessenek.

Gyerekszoba lámpa fajták

Azt már tudjuk, hogy milyen funkciókat szeretnénk ellátni miféle szempontok alapján. Most vizsgáljuk meg, milyen világítótestek állnak rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük.

A mennyezeti lámpa egyik válfaja a gyerek csillár. Általában a népszerű rajzfilmfigurák megjelennek ezeken a használati tárgyakon, viszont ebben az esetben a teljes lámpatest kidolgozása a gyerekek igényeit tartja szem előtt. A tervezés célja gyakran, hogy a lámpával játszani is lehessen.

Éjjelente, mikor sötét van, a gyerekek hajlamosak rá, hogy valamilyen fényforrást a biztonság kedvéért felkapcsoljanak. Hogy ne is menjen ki az álom a szemükből, de mégse legyen olyan ijesztően sötét, a gyerekszoba éjszakai világítás különféle megoldásokat szolgáltat. Ezek a funkciók csecsemő korban is hasznosak, ha a szülő a hálószobából gyorsan átugrik ránézni a gyerekre, de nem szeretné megzavarni az álmát a hirtelen fényárral.

Az éjszakai fényt szolgáltathatja egy külön erre a célra kialakított lámpatest is. Ezek általában figurákat ábrázolnak, búrájuk viszont nem enged át csak egy enyhe éjszakai fényt. Létezik konnektorba dugható verzió is, illetve olyan kialakítás, amelyhez elemlámpa is tartozik. Ez a szülőnek is hasznos, de amikor már járnak a gyerekek, de a hagyományos villanykapcsoló még magasan van nekik, ők is kiélvezhetik a gyerek zseblámpa előnyeit.