Led izzó

Nem csak fényt szeretnél az otthonodba, de egy otthonos hangulatot is teremtenél? A LED világítás számos lehetőséget ad a kezedbe!

A LED izzó előnyeiről

Sokan állnak ki a LED izzó mellett számos jól hasznosítható tulajdonsága miatt. Ezekből természetesen a legtöbbet hangoztatott az alacsony fogyasztás és a kiváló teljesítmény összhangja, melynek köszönhetően a LED technológia egyszerre gyengéd a pénztárcánkhoz és a környezethez is.

Ezek természetesen fontos szempontok, de a légkör megteremtéséhez kevéssé járulnak hozzá. Aki azonban abban a hitben él, hogy a LED csak egy futurisztikus rideg orvosi fény lehet, igen kellemeset fog csalódni.

A LED izzó sokoldalú

Díszléc mögül világló fénypászma? Az bizony LED. Fénycsík a fürdőszobai csempében? Az is LED. Fényfüzér az erkélyen vagy hangulatfény a hálószobában? Bizony még az is LED. A light emitting dióda elnevezésből eredő rövidítés egy olyan technológiát takar, ami nem csak gazdaságosságában forradalmi, hanem felhasználhatóságában is.

A LED izzó ugyanis egy klasszikus halogén égőhöz képest elhanyagolható mértékben melegszik csak fel. Ennek köszönhetően igazán kis helyen, beépítve is alkalmazható. Mindemellett a lámpa dizájnerek is olyan formatervezési bravúrokkal élhetnek, hogy nem csoda, ha igen széles választékot és számtalan kreatív formai megvalósítást találunk.

Az alacsony fogyasztás és a kreatív felhasználhatóság eredményeként számtalan dizájnos díszfény, fényfüzért találunk a LED kínálatában, melyek közül jó néhány elemes LED világítás. Egy karácsonyi fényfüzér üzemeltetéséhez például nem kell hosszabbítók dzsungelével körbe venni a lakást, elegendő pár ceruzaelem a díszítéshez. És ahol nagy választékban akad bármilyen LED izzó: https://ledguru.hu/led-142/led-izzok-143

A LED világítás tervezése nem olyan bonyolult

Amikor hagyományos égőről LED izzó használatra állunk át, elsőre kicsit nehézkes lehet megtalálni a megfelelő égőt. Ugyanakkor egy jó lehetőség is, hogy újragondoljuk saját otthonunkat, miként is volna a legjobb megreformálni a világítást.

Alapvilágítás

A LED világítás nappaliba nem kell túl erős legyen, 100-200 lux alapfény elegendő. Szemben a konyhai LED világítás 300-400 lux általános fényigényével. Ez abból adódik, hogy a két helység funkciója más és más, értelemszerűen a konyhában több olyan apró részlet és tevékenység van, amikor jól kell látnunk. Elsőként tehát érdemes azt megállapítanunk, hogy milyen funkciója van az adott helységnek. Mennyi fényt szeretnénk? Ha ezt kitaláltuk, a négyzetméterre eső lux értékeket fel kell szorozni a szoba alapterületével és kész, már tudjuk is, hány lumen-es égőt keresünk a mennyezeti lámpába.

Helyi fény

Ha megterveztük az általános világítást, érdemes azonosítani azokat a pontokat, ahol ennél is koncentráltabb fényre van szükségünk. Tipikusan ilyen az íróasztal vagy dolgozó iroda, az olvasósarok, vagy a konyhapult. Ezeken a területeken érdemes ráerősíteni a fényviszonyokra, hogyha indokolt, akkor csak felkapcsoljuk a villanyt és már jobban is látunk, ugyanakkor ne kelljen folyamatosan ilyen fényárban ússzon az adott szoba minden pontja.

Gondoljuk át a rendszeres napi tevékenységünket, szokásainkat. Ahol sok időt töltünk olyan tevékenységekkel, amik jobb fényviszonyokat igényelnek, érdemes egy egy ilyen pontot elhelyezni. Ezeknek a fényereje értelemszerűen nagyobb lesz, mint az alapfény, hogy mennyivel, az a mi egyéni igényeinktől függ. Ha nehezen találunk támpontot, nézzünk körbe egy bemutatóteremben, ahol egymás mellett tapasztalhatjuk meg, mit jelent ötszáz és mit nyolcszáz lumen.

Hangulatfény

Vannak olyan helységek illetve napszakok, ahol a fény nem csupán azt a célt szolgálja, hogy lássunk, és, amikor kell, jól lássunk. Hanem egy atmoszférát teremt, hozzátartozik a dizájnhoz. Otthonunk szépségét, hangulatát hivatott szolgálni és ennek megfelelően számos kreatív, de sokoldalú termék és megvalósítás áll rendelkezésünkre.

Alkalmazhatunk egyszerűen külön lámpát erre a funkcióra, egy sólámpa, vagy vintage izzó a teraszon igazán üdévé varázsolhatja a helységet. Léteznek fényfüzérek is, amiket kedvünkre akaszthatunk ablakba, teraszra, folyosóra, hogy feldobják a hangulatot.

Glass Red Led Lights Energy Bokeh Led Light

De mehetünk ennél tovább is. A konyhai LED világítás terén nem ismeretlen módszer, hogy a pult alsó szegélyén LED csíkot futtatnak végig. Ez a LED szalag számos más módon is felhasználható. Tehetjük például önmagában a falra, hogy egy közvetett fénypászma vetüljön általunk meghatározott alakzatban a felületre. A fényjáték szépsége és a félhomály lágysága egyszerre modern és barátságos.

A rejtett LED világítás szintén egy olyan elem, amit gyakran megtalálunk a frissen felújított vagy elkészített otthonokban. díszlécek, álmennyezet és panelek segítségével fantáziadús vagy akár egyszerű formákat is megvalósíthatunk. A LED világítás stukkó elemekkel is tarkítható, ezek a gipszformák önmagukban stílusosak, lágy fénnyel kiemelve még inkább elegáns hangsúlyt kapnak.

A LED világítás bútor kiemelésre, hangsúlyozásra is alkalmas, polcok élein, szekrények szegélyén is végigfuttathatunk egy egy fénycsíkot. Ez a módszer a közlekedőkben is praktikus, a félhomályban éjjel lágyan emelik ki a lépcsőfokokat, csökkentve a balesetveszélyt, ugyanakkor tagadhatatlanul dizájnos megoldással is szolgának.

Világítás helységek szerint

Nappali

Napunk jelentős részét töltjük itt. Ez az a hely, ahol a legtöbb közösségi esemény végbemegy, ahol összegyűlik a család, ahol körbeüljük az asztalt, ha átjöttek a barátok. Viszont itt fogjuk felcsavarni a szőnyeget szilveszterkor is. Fontos tehát, hogy a szoba világítása is minden igényünkhöz megfelelően alkalmazkodjon. A jó nappali egyszerre otthonos és sokoldalú.

Konyha

A konyha nem lehet sötét. A főzést nem véletlenül hívják művészetnek és a művésznek bizony látnia is kell. Már csak a balesetek elkerülése végett is fontos, hogy ahol éles késsel vágunk, kiválóak legyenek a látási viszonyok, de a higiénia is azt diktálja, hogy mosogatni bizony könnyebb, ha látjuk is rendesen a zsírfoltokat. Ugyanakkor egy dizájnos berendezés miért ne lehetne hangsúlyos? Egyszerre van hát szükségünk erős fényekre és a konyha értékeinek diszkrét hangsúlyozására.

Háló

Hálószobánknak egyértelmű funkciója van, ám ez nem jelenti, hogy ne szolgálna olykor több érdeket is. Természetesen itt nincs szükségünk erős alapfényre, sőt, ha valahol a lakásban jó szolgálatot tehet egy dimmer kapcsoló, az pont a hálószoba. A hangulatteremtésnek ebben a helységben van talán a legtöbb létjogosultsága, így az alapfény mellet érdemes erre is gondolni.

Gyerekszoba

A gyerekszoba fényviszonyai egy külön tanmesét is megérnek. Nem mindegy hány gyerekről és hány éves gyerekekről van szó. Ráadásul ők az egész kis világukat itt élik, alkalmasint a leckét is itt írják. Egyszerre van hát szükség egy sokoldalú alapvilágításra, helyi fényekre, és egy éjszakai fény sem árthat, ha kisebb gyerek van a háznál.

Terasz / Erkély

A terasz vagy az erkély ismételten olyan funkciókat lát el, ahol inkább a hangulatvilágítás dominál. Ez az a hely, ahol dekorálhatunk, füzérekkel, különféle izgalmas égőkkel, és funkcióját tekintve a területet elég, ha egy gyengéd alapfény bevilágítja.

Világítótestek

Miből lehet tehát válogatni, ha egy helység megvilágítását szeretnénk megoldani? Számos lámpatest áll rendelkezésünkre különféle stílusban a minimalistától az elegánsig, hogy otthonunk hangulatába tökéletesen illeszkedő és funkcionális világításunk legyen.

Csillár

A csillárok, mennyezeti lámpák általában egy egy helység alapvilágítását határozzák meg. Napjainkban a mennyezeti lámpa azonban nem feltétlenül egy mélyen belógó sok mignon égős kristálycsillár, szolíd, falhoz simuló kialakítástól a szögletes, színes és mintás darabokig számos kivitelezés közt válogathatunk.

Falikar, Fali lámpa

A falak függőleges síkján elhelyezett lámpák ezek, minimális különbséggel. A falikar általában azokra a lámpatestekre értendő melyek kinyúlnak, „karral” rendelkeznek. Az állítható falikar praktikus olyan helyeken, ahol különböző magasságokhoz kell igazítani a helyi fényt, például egy olvasósarok esetében. Ugyanakkor a fali lámpák nem feltétlenül helyi fényt szolgáltatnak, gyakran az alapfényért felelnek megosztva.

Állólámpa

Egyértelműen helyi világítást szolgáltat, azonban igazán dizájnos és bőséges választékban fellelhető. Állítható karjai alkalmanként az állólámpának is vannak, illetve nem ritka a lábbal vezérelt kapcsoló sem.

Éjjeli lámpa

Főleg gyerekszobákban találkozunk ezzel az intim fényt sugárzó lámpatesttel. Ugyanakkor közlekedőkben sem haszontalan, derengése még nem veri ki az álmot a szemünkből és nem világít be a hálószobába, ellenben segít tájékozódni.

LED panel

A mennyezeti világítások egyik úttörője, mikor nem vésnek utat a vezetéknek és nem a lámpatestet ágyazzák a falba. Ehelyett egy takaró elem mögött futnak a szemnek kevésbé kívánatos elemek, mint a táp és a vezeték, alulról csak a panel látható. Sokoldalúságának rendszeresen kombinálják más lámpatestekkel, általában a mennyezeti alapvilágítás kiépítésekor.

LED szalag

A LED csík igen sokoldalú, leggyakrabban rejtett világításként díszlécekbe ágyazva követi a falak élét és vetít dizájnos fénypászmát a falra. A közvetett fény hozzájárul az alapvilágításhoz, de funkcióinak hála a LED szalag a hangulatfényekért is felelhet. Emellett akár helyi fényt is adhat, ha közvetlenül vetül a fénye például a konyhapultra vagy egyszerűen csak dekor fénynek alkalmazva emeli ki bútorok, polcok élét.

Spot

A spotok erős, irányított fényt bocsátanak ki, így leggyakrabban helyi világításként alkalmazzák őket. Előnyük, hogy besüllyeszthetők sík felületekbe, így nem törik meg például az álmennyezet vonala. Bútorokba is beépíthetők, de közlekedőkben, mondjuk lépcsők felületére vetítve a közvetett fénye hangulatfénynek is alkalmas.

Fényfüzér

Kiváló dekorációs megoldás a LED fényfüzér. Általában ceruzaelemekkel működik, hosszú élettartama révén ritkán kell cserélni őket. Ennek hála elhelyezése nem függ a hálózattól, ráadásul kellő védettség mellett kültéren is dekorálhatunk vele.